Gnosis, sisäinen tieto – kuinka sen voi löytää

Gnostinen filosofia

Meidät on opetettu ja olemme sen vuoksi tottuneet hakemaan tietoja ulkopuoleltamme. Sisäisen tiedon lähteille pääsy edellyttää kuitenkin sisäistä tutkimusmatkaa järkiperäisen tiedon tuolle puolen. Tuhansia vuosia sitten ihmiselle sanottiin: ”Tunne itsesi!” Tällä kehotuksella tarkoitetaan sitä, että hänen tulisi palauttaa katkennut yhteys alkuperäiseen, todelliseen Itseensä. Tällainen itsetuntemus on tietoa Jumalasta eli henkisten totuuksien intuitiivista käsittämistä.

Henkikipinä etsinnän oppaaksi

Kultaiseen Ruusuristiin kokoontuvilla etsijöillä on yhteisenä piirteenään se, että he ovat lakanneet etsimästä ratkaisuja, jotka toisivat tyydytystä lähinnä heille itselleen; he etsivät ikään kuin ulospääsyä itsestään ja maailman vankilasta. Tämä paljastaa, että heidän henkikipinänsä on alkanut heräillä.

Mikä henkikipinä on? Se on viimeinen jäänne alkuperäisestä ihmisestä. Se on ainoa ja kuolematon osanen jumalallisesta menneisyydestämme jumalallisilla elämänalueilla. Henkikipinä on nukkunut lankeemuksesta tähän saakka tuhansien ja taas tuhansien mikrokosmisten asukkaiden sydämessä. Mutta nyt se heräilee ja yrittää muistuttaa etsijää siitä, että tämä maailma ei ole maailma, jonne hän oikeasti kuuluu ja että hänen tulisi palata alkuperäänsä.

Sisäisten suggestioiden kuunteleminen

Kenenkään ei pidä olettaa, että hän alkaisi kuulla Jumalan puhetta samaan tapaan kuin hän kuulee korvillaan tai näkisi taivaisia näkyjä samaan tapaan kuin hän näkee silmillään. Sisäistä kuuloa, sisäistä näköä ja muunkin laista sisäistä aistimista on mahdotonta määritellä tyhjentävästi kolmiulotteisin mielikuvin.

Tätä kanssakäymistä voitaisiin verrata sisäiseen sanattomaan vuoropuheluun Jumalan kanssa, sydämen täydelliseen avautumiseen Valolle, Voimalle ja Tiedolle, siis Jumalalle. Näin ihminen saa sisäiset elämänohjeet (”sydämeen kirjoitetut Lait”), joita hän voi alkaa noudattaa; tämä Valo oppaanaan hän voi tutustua sisäiseen itseensä ja ymmärtää elämän todellisen tarkoituksen ja päämäärän: henki-ihminen voi syntyä ja kasvaa pikkuruisesta sisäisestä ytimestä!

Kultainen Ruusuristi ja Gnosis

Monet pettymykset ovat saattaneet muuttaa nykyetsijän skeptikoksi, joka suhtautuu varauksellisesti erilaisiin vapautussysteemeihin. Sitoutuminen arveluttaa. Ihminen on kuitenkin niin valtavan monella tasolla maailman vanki, että vankilasta vapautuminen on käytännössä mahdotonta omin päin, yksikseen. Siihen tarvitaan yhteisen pyrkimyksen tuomaa voimaa. Kultaisen Ruusuristin Koulu pyrkii tukemaan etsijöitä, jotka yhdistävät voimansa yrittäessään kuunnella henkikipinän suggestioita ja sopeuttaa elämänsä sisäisesti kokemaansa totuuteen. Miten?

Kultaisen Ruusuristin perustajat ovat esittäneet nykyihmisen tilanteeseen sopeutetun sisäisen uudistusmenetelmän, jota noudattamalla ihminen voi vapautua maailman vankilasta. Tätä menetelmää noudatetaan sisäisesti, alussa henkikipinän äänelle avautuen, myöhemmin yhä enemmän henkikipinästä kasvavan alkuperäisen ihmisen ohjauksessa. Kultaisen Ruusuristin Koulu ei tarjoa minkäänlaista kaikille sopivaa mietiskely-, hartaudenharjoitus- tai rukousohjelmaa, koska sellaisen noudattaminen olisi asettumista ulkopuolelta annetun ohjeistuksen alaisuuteen ja koska jokaisen ihmisen vapautumisprosessi on yksilöllisen karman vuoksi yksityiskohdiltaan erilainen.

Ristin muoto ihmisen vertauskuvana

Ristin vaakapalkki symboloi nykyisiä elämänolosuhteitamme tässä maailmassa, pystypalkki symboloi gnostista valonvuodatusta, jolla Jumalan meitä koskeva pelastussuunnitelma välitetään meille. Pysty- ja vaakapalkin leikkauspisteessä avautuu ruusu, henkikipinäatomin vertauskuva.

Elävää, ei-autoritääristä jumalasuhdetta kaipaava ihminen avautuu Gnosiksen pystysuuntaiselle valonvuodatukselle, ja näin henkikipinä, ruusu, herää täyteen kukoistukseen.

Jokainen ihminen tunnistaa totuuden itselleen ”oikealla” hetkellä; aina sisäisesti, ei muualta käsin. Jokainen saa valita vapaasti etenemistahdin. Hän päättää itse myös siitä, haluaako hän pysyä valonvuodatuksessa ja toteuttaa jumalayhteyden palauttamisen vai ei.

Kuva: Shubham Dhage, Unsplash